APARTMENT WITH VIEW

Ο σχεδιασμός της μετατροπής των δύο διαμερισμάτων σ’ ένα ενιαίο διαμέρισμα 190 m2, για μία πενταμελή οικογένεια, βρέθηκε αντιμέτωπος από την αρχή με τους δομικούς περιορισμούς που επέβαλε η διάταξη δύο ανεξάρτητων μικρών διαμερισμάτων, με το ενδιάμεσο κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα, τους κατακερματισμένους χώρους, τους φωταγωγούς και τα διάσπαρτα υποστυλώματα. Επιπλέον, η αρχιτεκτονική επίλυση θα έπρεπε να δημιουργήσει αφ’ ενός έναν ενιαίο λειτουργικό χώρο, αφ’ ετέρου να διατηρήσει και τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας των δύο διαμερισμάτων, με ανεξάρτητη είσοδο το καθένα. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η αποξήλωση όλων των μη φερόντων δομικών στοιχείων και ο επανασχεδιασμός του ορόφου εξ’ αρχής, ως ένα ενιαίο σύνολο. Όπως ήταν λογικό, στο χώρο του μπροστινού διαμερίσματος, που βρίσκεται και σε άμεση επαφή με την 125 m2 βεράντα με την πανοραμική θέα, αναπτύχθηκε το βασικό καθιστικό. Αυτό αποτελεί έναν ενιαίο χώρο με την κουζίνα, της οποίας το κεντρικό στοιχείο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως πάγκος εργασίας, τραπέζι εστίασης ή και ως bar. Από το βασικό αυτό χώρο διημέρευσης και σε άμεση επαφή με τη βεράντα, βρίσκεται το master bedroom. Η επιλογή της οπτικής ενοποίησης της κρεβατοκάμαρας με το master bathroom, με τη χρήση διάφανου γυαλιού, εντείνει την αίσθηση μεγέθους του χώρου και αυξάνει αμφίδρομα το οπτικό πεδίο του χρήστη. Η δημιουργία ενός wc ξένων ολοκληρώνει τη διαμόρφωση του μπροστινού διαμερίσματος, του οποίου το καθιστικό, αποτελεί το επίκεντρο της καθημερινής ζωής της οικογένειας, όταν όλος ο όροφος λειτουργεί ως ενιαίο διαμέρισμα.

design by TESSERA ARCHITECTS

GIANNIS HASKARIS, ΑTHANASIOS HATZILAKOS

AND ASSOCIATES

photography © GEORGE FAKAROS