IOS UNDERCUT

Η υπόσκαφη ισόγεια κατοικία επιφάνειας 350m2 βρίσκεται στην περιοχή Μυλοπότας της Ίου, σε επικλινές οικόπεδο µε νοτιοδυτικό προσανατολισµό και µαγευτική θέα στις υπόλοιπες Κυκλάδες και το Αιγαίο πέλαγος. Η λογική του σχεδιασμού επωφελήθηκε από την κλίση του οικοπέδου που κυμαίνεται μεταξύ 25-35%, τοποθετώντας την κατοικία με τρόπο που να αφήνει όσο το δυνατόν μικρότερο ίχνος στο τοπίο, που μετά την ανοικοδόμηση μοιάζει ανέγγιχτο, με τον κτιριακό όγκο να είναι υπόσκαφος στην πλευρά του δρόμου και να ανοίγεται προς την πισίνα με υπερχείλιση, τον περιβάλλοντα χώρο και τη θέα. Η κατοικία χωρίζεται σε δυο πτέρυγες που τέμνονται από ακτινωτούς, προς το κέντρο της κάτοψης, τοίχους αντιστήριξης από λιθοδομή, προερχόμενη, όπως και τα περισσότερα υλικά κατασκευής, από τις εκσκαφές του αγροτεμαχίου. Η μια πτέρυγα επιφάνειας 65m2 περιλαμβάνει τον ξενώνα, με δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά και η άλλη, επιφάνειας 285m2 φιλοξενεί την κύρια κατοικία που αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά και τους απαραίτητους λειτουργικούς χώρους. Στον ενιαίο χώρο διημέρευσης βρίσκονται η κουζίνα, η τραπεζαρία και ένα ευρύχωρο καθιστικό σε ανοιχτή διάταξη. Ο χώρος αυτός εκτονώνεται με μεγάλο συρόμενο άνοιγμα προς την ημιυπαίθρια τραπεζαρία, κάτω από την προβολή του δώματος, μπροστά από την πισίνα. Στην πίσω πλευρά της κατοικίας, γυάλινοι τοίχοι από την οροφή ως το εσωτερικό δάπεδο βλέπουν στο όρυγμα της βραχώδους πλαγιάς, με φωταγωγούς-τομές σε οριζόντια διάταξη από το επίπεδο των δωμάτων, που επιτρέπουν το φυσικό φωτισμό και τον αερισμό του υπόσκαφου τμήματος. Εκεί τοποθετούνται οι χώροι που χρήζουν μεγαλύτερης ιδιωτικότητας, όπως τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά. Τα δώματα αποτελούν την επαναφορά του φυσικού τοπίου, έχοντας την ίδια βλάστηση και τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του. Η κατοικία έχει μηδενική συντήρηση λόγω της επιλογής υλικών όπως το χτυπητό beton στα εξωτερικά δάπεδα και η πέτρα στην τοιχοποιία, ενώ βάλλεται από τα φυσικά στοιχεία μόνο στην όψη του προσανατολισμού της. Οι εσωτερικές επιφάνειες από γυψοσανίδα, καθώς και τα επιλεγμένα έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία έχουν απαλούς χρωματισμούς που συνάδουν με το περιβάλλον τοπίο, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο με αποκορύφωση τη θέα. 

Αρχιτέκτονας CHRISTOS VLACHOS
Συνεργάτης αρχιτέκτονας WORK IN PROGRESS
Interior design ΙO THΕΟFΙLΟU
structural engineering ΚΑΤΕRINA & LINTA ΜΕΝΑG
E/M engineering ΜΑΝOLIS ΑGΑPAKIS
lighting engineering CHRISTOS VLACHOS – WIP
Κείμενο CHRISTOS VLACHOS

photography © GEORGE FAKAROS