MEDITATION SHELTER

Η διακριτική και προσεγμένη κατοικία, σχεδιάστηκε από κοινού από τους ιδιοκτήτες της και ολοκληρώθηκε από τη σύζυγο ως φόρο τιμής στον εκλιπόντα, πλέον, σύζυγό της. Το σπίτι ξεκίνησε από την αναπαλαίωση ενός ήδη υπάρχοντος ‘’κελιού’’, που οι χωριανοί χρησιμοποιούσαν για τα ζώα τους, τοποθετημένο γύρω από ένα σύμπλεγμα βράχων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον ιδιοκτήτη ως καταφύγιο διαλογισμού. Η πέτρινη κατοικία τοποθετήθηκε στην άκρη του οικοπέδου, με την κύρια είσοδο, από την πλευρά του δρόμου. Η κύρια είσοδος οδηγεί σε ένα κλειστό αίθριο που λειτουργεί ως καθιστικό και τραπεζαρία, αφού περιλαμβάνει κτιστό φούρνο και BBQ. Από το χώρο αυτό γίνεται η πρόσβαση στο κυρίως καθιστικό, την κουζίνα και την τραπεζαρία. Το ισόγειο επίπεδο περιλαμβάνει επίσης ένα γραφείο - βιβλιοθήκη, το λουτρό των ξένων και το master bedroom με το λουτρό του. Από το αίθριο μια πέτρινη σκάλα οδηγεί σε ένα χαμηλότερο επίπεδο όπου βρίσκονται ένας ξενώνας με δικό του λουτρό και οι βοηθητικοί χώροι. Το κυρίως καθιστικό ανοίγει σε μια ευρύχωρη βεράντα με πέργκολα, όπου αναπτύσσεται ο καλοκαιρινός χώρος διημέρευσης, δίπλα στη βατή λιμνούλα η οποία μαζί με τον ανακυκλώμενο καταρράκτη στο πίσω αίθριο, συμπληρώνουν το, απαραίτητο για το διαλογισμό, στοιχείο του νερού. Ζεστά χρώματα σε μπεζ τόνους στους τοίχους και στην ξύλινη οροφή και ξύλινα δάπεδα με φαρδιές σανίδες, δίνουν μια αίσθηση χαλαρότητας και γαλήνης στο εσωτερικό της κατοικίας. Αντίστοιχα, οι ωχρές κεραμικές πλάκες 1x1m στους εξωτερικούς χώρους δένουν αρμονικά με τους πέτρινους τοίχους και τις πέργκολες με καλαμωτή και τζάμι. Η διάταξη του εσωτερικού της κατοικίας έχει σαν αποτέλεσμα τα ανοίγματα των κυρίων χώρων να έχουν, εκτός από θαλασσινή θέα, άμεση θέαση και πρόσβαση, με μικρά μονοπάτια, στον ελαιώνα, τα κλήματα και το μποστάνι με τα εποχιακά λαχανικά. Πλάι στους καλαμιώνες, το παλιό ‘’κελί’’ έχει πλέον μετατραπεί σε αυτόνομο ξενώνα, με την προσθήκη ενός λουτρού και μιας ημιυπαίθριας κουζίνας, κυριολεκτικά ενσωματωμένων στους βράχους. Ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο, κρυμμένο και αυτό στα βράχια, συμπληρώνει το μοναστηριακό ύφος του κτίσματος. Περιμετρικά του κτήματος, οι καλαμιώνες συνεισφέρουν στην επιθυμητή zen αισθητική, καθώς οι μυκονιάτικοι άνεμοι διαχέουν το θρόισμά τους στο χώρο, σαν μουσική.

design by EvangelosAnastasiadis

photography © GEORGE FAKAROS